Vloerafwerkingen Raadhuisplein 16, Zandvoort

Projectbeschrijving

Ten behoeve van mogelijke restauratie zijn de monumentale tegelvloeren in de algemene ruimten van het raadhuis in Zandvoort onderzocht en beschreven. Bijzonder zijn de zogenoemde ‘krakelingen’, zie onderstaande tekst uit de rapportage.

Krakelingen

De bijzondere vloertegels in de centrale hal zijn de zogenaamde krakelingentegels. Deze tegels kwamen vanaf 1900 op de Nederlandse markt en werden geleverd door de tegelhandel A.M.A. Heystee uit Amsterdam. Arnold Heystee (1876-1941) was in 1895 begonnen met een handel in tegels waarbij de tegels als biscuit of als geglazuurde ‘blancs’ werden aangekocht van fabrieken in Friesland of Maastricht en later ook in Duitsland. Begin 20e eeuw opereert de tegelhandel internationaal maar na enkele samenwerkingen en riskante projecten gaat Heystee’s Tegelhandel in 1932 failliet. Bijzondere opdrachten voor Heystee waren het Tuschinski Theater en diverse winkels van De Gruyter.(7)

Krakelingentegels worden vanwege hun diabolovorm ook wel hondenbrokken, vlindertegels, kattentongen en klokhuistegels genoemd. In Duitsland heten ze ‘kreisausschnitte’ (uitgespaarde cirkelsegmenten). De tegels werden in de jaren ’30 van de vorige eeuw veel in Polen toegepast en werden daar ‘gorseciki’ genoemd (corsetjes).(8) De tegels werden in Nederland vooral in de architectuur van het Art Deco en de Amsterdamse school gebruikt.