Villa Allegonda, Katwijk

Projectbeschrijving

Villa Allegonda is een villa in het noordwesten van Katwijk aan Zee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Villa Allegonda is door architect J.J.P. Oud ontworpen naar idee van Menso Kamerlingh Onnes. Het pand wordt als prototype van de moderne functionalistische ‘kubistische’ architectuur beschouwd. Architect J.J.P. Oud (1890-1963) was medeoprichter van de kunstbeweging De Stijl en was voorvechter van moderne architectuur. Zijn modernistische ontwerpen werden in Nederland en vooral in het buitenland geroemd. Oud wordt samen met Le Corbusier en Gropius gezien als de pioniers van Het Nieuwe Bouwen.

Door de voor die tijd unieke vormgeving en betrokkenheid van J.J.P. Oud vormt Villa Allegonda een icoon voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Villa Allegonda is tevens een voorbeeld van bijna naadloze samenwerking tussen verschillende kunstenaars, een belangrijk ideaal binnen De Stijl en voorwaarde om tot 'monumentale' kunst te komen. Door de moderne toevoegingen ten behoeve van een hotelfunctie was een groot deel van de uitstraling van het pand verloren gegaan.
In de zomer van 2016 werd het gebouw grondig verbouwd waarbij de meeste toevoegingen weer zijn verwijderd. In 2018 is de villa voor een groot deel weer in originele staat gebracht waarbij de kubistische architectuur weer zichtbaar is geworden. De eigenaardige Moorse kamer op de begane grond is behouden gebleven. Het pand is inmiddels een gemeentelijk monument.